Въпроси

Коли за скрап - въпроси и отговори

Въпроси по изкупуването на коли за скрап

Въпроси – Дали вече си имате коли за скрап и как да ги предадете за скрап ?

Предаването на коли за скрап са индивидуален избор. Понякога преобладава финансовия, друг път – сантименталния мотив. И в двата случая избора е ваш и се определя от разходите, които правите за поддръжка – данъци, застраховки, такси, консумативи, годишни прегледи , ремонти, гориво и др. Ако имате стар или повреден автомобил, за който разходите за повторно му пускане в движение са неоправдано високи, то по-добре е час по-скоро да го предадете за скрап и да го отпишете в КАТ и в общината, защото дори и неподвижен пред блока, на улицата или в двора, той продължава да ви носи разходи. Първият е пътния данък за автомобила , вторият е задължителната застраховка гражданска отговорност.

За да предадете вашите коли за скрап е необходимо да ни се обадите. Това е всичко което се изисква от вас. След като се свържете с наш служител, той ще ви обясни подробно процедурата и ще можете да му зададете вашите въпроси. Ще уточните цената, за която ще откупим колата ви за скарп. Ще уговорим дата и час, в които ще ви е удобно да дойдем на посочения от вас адрес.

Въпроси… 

Каква цена бих и взел и колко ще ми струва транспорта ?

Цената на една кола за скрап се определя основно от теглото на металите в нея. Тя е предварително известна и вие ще я научите, като ни кажете каква е марката и модела на вашия автомобил. Различните фирми изкупуващи коли за скрап предлагат различни цени, но рядко се разминават значително. В деня на предаването  ще огледаме цялоста на колата и при липса на метални части ще ги приспаднем от теглото на автомобила ви и от цената и.

Транспортирането на вашата кола за скрап е изцяло за сметка на Цветметал ЕООД. В деня на предаването , вие ще получите договорената сума, без да се приспадат от нея разходи за транспорт, обработка на документи…. или други подобни. Ние имаме ангажимента да транспортираме вашите коли за скрап до депата за временно съхраняване и после до местата за разкомплектоване.

Въпроси … 

Въпроси  – Кога се получават парите и колко време трае процедурата ?

Парите за предадената от вас кола за скрап, вие получавате веднага, на място при товаренето на колата ви. Служител на  Цветметал  ЕООД  ще извърши оглед за липси на метални части, двигател, скоростна кутия, стартери… и ако всичко е налично, ще получите пълната договорена сума. Ще получите и документ за извършената финансова операция.

В уреченият ден ние ще дойдем с репатриращ камион. Служител на Цветметал ЕООД ще направи оглед на колата за скрап. Ще провери серийните номера на купето и на двигателя дали съответстват с тези от контролния талон на автомобила. Ще извърши оглед за липси на метални части, двигател, скоростна кутия, стартери. Ако всичко е наред, ще натоварим колата за скрап и ще ви заплатим уговорената сума. Ще ви издадем необходимите документи за дерегистрация в КАТ и необходимите фискални документи. Ще свалим и предадем контролните номера от автомобила ви , ако не са свалени. Всичко това отнема около 20-30 минути .

И още въпроси …

Въпроси – Как да дерегистрирам в КАТ, предадената кола за скрап и мога ли да сваля части от колата си ?

В КАТ отивате с металните номера на колата, контролните и талони  – голям и малък, издадения от нас документ за изкупуване на колата за скрап, личната ви карта…. и разбира се пари. Там служителите от КАТ ще ви кажат каква е процедурата при тях. След дерегистрацията на колата ви в КАТ, отидете и в общината си, за да я отпишете и от там.

Да, колата си е ваша и можете да правите каквото решите с нея, но теглото на липсващите метални предмети от вашата кола за скрап ще бъде приспаднато от общото и това ще доведе до намаляне на договорената цена за нея.

И още въпроси …

Въпроси – Какво се случва с колата ми, след като я предам и има ли санкции ако не предам колата си за скрап ?

Всички коли за скрап се транспортират до депо за временно съхранение на коли за скрап. След това от нея се отстраняват всички течности и опасни за околната среда вещества : гориво, масло, антифриз, течност за чистачки, спирачна течност и др. Ако има климатик се източва фреона от системата. Вече обезопасените коли за скрап се оглеждат за налиието на годни за повторна употреба авточасти, които се демонтират , почистват и тестват. Останалата част от колата се разглобява.  Отделните метали и материали се складират в съответните контейнери: метали / черни , цветни –  алуминий, мед, бронз, месинг… /, пластмаси, стъкла, гуми, текстил…. Накрая контейнерите отиват в съответните центрове за рециклиране. Елементите, които не подлежат на повторно рециклиране се транспортират до съответните депа за съхранение.

Съгласно законодателството ни, подлежите на санкция, ако не предадете вашите коли за скрап. След като е спряна от движение, но не е предадена за скрап, отписана от КАТ и от общината, колата ви е потенциално опасна за околната среда. Ако е на обществено място може да бъдете санкционирани.

За още информация – потърсете ни във Facebook.